Bun venit !

Bun venit la blogul Mămăligă !Sper că va găsiţi multe informaţii interesante.Folosiți rubrica : Mai multe știri .Mulţumesc vizita al dumnevoastră !O zii bună!

Faceți căutări pe acest blog

31 iul. 2011

De ce s-a făcut Nicolae Ceauşescu cizmar

romania 1938 page 09
Pereche din Felmer, comună românească din dreapta Oltului 



Din povestea plecării primilor trei copii ai Ceauşeştilor să se facă, în Capitală, cizmari mai sunt în satul natal frânturi precum cele relatate de Constantin Neacşu, fost primar în comună în regimul comunist şi după aceea. Toţi fraţii îi datorează mult surorii mai mari, ştie el din con­fe­siunile surorii mai mici Lina, mă­ri­tată Bărbulescu. Iar Niculina şi-a sa­cri­ficat tinereţea ca să-şi ajute fraţii. Le-a fost şi mamă, şi tată, n-a mai avut timp pentru ea ori să facă studii. A venit însă rar la Scorniceşti şi nici nu s-a vorbit prea mult de ea în co­mună. A rămas în relaţii bune cu Nicolae Ceauşescu, iar nepoţii Zoe şi Nicu o vizitau frecvent.

Dar prin anii ’80 umblau prin sat şi altfel de vorbe. "Se pare că Niculina s-a manifestat şi a avut o ieşire dură faţă de Ceauşeşti", a auzit zvonurile şi Constantin Neac­şu. "Am înţeles că ea şi cu nea Mărin Ceauşescu aveau nişte principii. De ace­a, soţii Elena şi Nicolae Cea­u­şescu au rupt relaţiile cu ei. Despre Riţa (Maria) am auzit mai multe vor­bindu-se. S-a căsătorit cu Agachi. Un frate al lui a ajuns, la un moment dat, mi­­nistru al construcţiilor de maşini. Riţa se băga în toate. Ca sora Linei Cio­banu, născută la Potcoava, care fă­cea şi desfăcea multe pe-aici. Până i-a ajuns la urechi lui Nicolae Ceauşescu..."

Cam la atât duc urmele plecării lui Nicolae Ceauşescu din satul natal.
Cât despre documente, reiese din cele şcolare că pe Niculina au dat-o pă­rinţii la şcoală nu la 7, ci la 8 ani. A ter­minat-o în 1926, când Marin ab­sol­vea clasa a III-a, iar Nicolae, clasa I. În 1929, când, după Marin, l-a luat şi pe Nicolae la Bucureşti, Niculina avea abia 15 ani. La ce vârstă şi cum se dusese fata cea mare a Ceauşeştilor în Capitală? Şi cum se face că trei din­tre fraţi au ales cizmăria ca meseria lor "preferată"?

La asemenea întrebări, ca la multe al­tele dintr-o biografie de dictator, nu puteam răspunde decât prin scenarii întreţesute pe firele unor date per­so­nale şi particularităţi contextuale. Singurele instituţii comunale din copilăria lui Ceauşescu erau pri­mă­ria, biserica, şcoala şi trei bănci po­pu­lare – Lânaru, Scorniceşti şi Şuica.

Până după al doilea război mon­­dial, în cea mai mare comună a ju­de­ţului Olt nu existau spital, dispen­sar, farmacie, oficiu poştal, librărie ori cinematograf. Nici măcar mori, ca­za­ne, postăvării sau tăbăcării. Si­mul­tan cu frecventarea şcolii primare de Niculina, Marin şi Nicolae Cea­u­şescu, printre ceilalţi fii de plugari în­vă­ţau şi o fată de perceptor, un băiat de croitor şi altul de cizmar. Tocmai ciz­marul acela ar fi putut s-o reco­man­de pe Niculina vreunui confrate de breaslă din Bucureşti.

În atelierul lui Alexandru Săndulescu din Calea Victoriei 89 ucenicise, de altfel, şi Ni­colae Ceauşescu în primii trei ani de via­ţă în Bucureşti (1929-1932), după cum declarase el însuşi Poliţiei. Iar pro­fesia Niculinei, menţionată în fişa sa de cadre din 1945, este "rihtui­to­are", nicidecum casnică.  Putem de­du­ce şi de aici că pe fata de 12-13 ani o încredinţaseră părinţii cuiva de în­cre­dere s-o ducă la Bucureşti. După cu­tu­mele vremii, ucenicia începea cu treburile casnice din casa meşterului, nevasta aceluia purtând de grijă hra­nei, ţinutei şi purtării viitorilor lu­cră­tori. Prin "muncile domestice" pres­­tate în gospodărie se subînţelegea ade­­s­ea şi plata uceniciei în meserie şi a traiului la oraş. Un troc al serviciilor din josul piramidei sociale a epocii.  

O noutate după război a fost an­ga­ja­rea femeilor în fabrici, ateliere sau magazine. Deşi sunt plătite cu 40%, maximum 80% din salariul dat pe­n­tru aceeaşi muncă lucrătorului bă­r­bat, condiţia de lucrătoare califi­ca­tă e superioară celei de slujnică. "Me­seria-i brăţară de aur" şi pe dea­su­pra înseamnă suprema emancipare pentru ţăranca ajunsă-n oraş. Ştiind-o pe fata plecată de-acasă cu "pâinea" meseriei în mână, părinţii nu se mai tem că ar greşi pe "calea pierzaniei".

După război, nici că­să­to­ria nu mai e ce fusese. Pentru a îm­pie­dica decăderea moravurilor şi în casta arma­tei, în 1931 s-a emis o lege care interzicea ofiţerilor să se căsătorească înainte de împlinirea a 25 de ani şi fără consimţământul scris al comandantului garnizoanei. Pentru vii­toa­rea doamnă de ofiţer, legea prevedea şi cuantumul dotei, direct pro­por­ţi­o­nal cu gradul mirelui. Fără zestrea prevăzută şi un "certificat de onorabi­li­tate" – semnat de cinci respectabili ca­pi de familie din localitatea natală a miresei, plus primarul –, cununia nu putea fi încheiată. Cealaltă castă, a preoţilor, menţinea de asemenea re­guli clare. Începând cu acordul epis­co­piei pentru oficierea căsătoriei.

Se-ntâmpla des ca, la ţară, fetele "să fugă" de-acasă, convieţuind cu cel ales fără cununie. Dar la oraş apă­ru­se deja "căsătoria pe încercate". Pe­rechi de funcţionari, lucrători, inte­lec­tuali şi alte categorii  de orăşeni de primă generaţie îşi luau câte-o ca­meră în chirie şi inventarul minimal al unui trai comun pe termen neli­mi­tat. Mai excentrici, unii declarau pre­sei că nu le mai pasă de obiceiul "de­păşit" al căsătoriei. Alţii, mai  mulţi, că n-au avut vreme de nuntă. Şi cei foarte mulţi că n-au bani pentru nuntă, nici pentru taxele impuse de Primărie. Motivul din care Niculina Ceau­şes­cu şi Ştefan Rusescu au stat ani buni împreună, fără cununie, nu e ştiut.

Niculina din Scorniceşti, "cocoană" la Bucureşti
Copila din Scorniceşti a spălat vase, a cârpit, a primenit şi legănat copiii meş­terului, a cărat cumpărături şi a dus comisioane. Când s-a  "dezgheţat" su­fi­cient, au introdus-o în atelier să înveţe să croiască şi să coasă pielea în­căl­ţărilor. În jargonul cizmăriei, aceasta înseamnă a fi richtuitor. O meserie "de lux" după aprecierea ţăranului: ai de lucru şi iarna, şi vara; nu te bate, ca-n câmp, soarele  ori ploaia; şi, te-ai făcut "cocoană" ori "domn" de oraş! În cizmăria de lux a lui Niculescu, unde-şi va aduce şi fraţii, l-a cunoscut, pro­ba­bil, Niculina şi pe Ştefan Rusu (Rusescu) din Brăhăşeşti (Galaţi). După spu­sele unui nepot, s-a mutat apoi cu el într-o casă din zona Floreasca, o pe­ri­ferie a Capitalei pe-atunci. Că­pă­tuit meşter cu atelier, Rusescu aduce "cocoanei" sale acasă altă copilă a unei neam mai sărman de la ţară. Această Elena (Lenuţa) din Brăhăşeşti va fi viitoarea nevastă a lui Marin Ceauşescu, băiatul cunoscut în casa un­chiului şi mătuşii Rusescu. Se calificase şi ea cizmar în casa şi atelierul Ru­sescu după metoda Niculinei. Asemenea relaţii între femei şi bărbaţi, oră­şeni noi şi rudele lor de la ţară sunt în spiritul epocii. Du­pă relatările Mihaelei Ceauşescu, fiica cea mare a lui Marin şi Elena, amândoi părinţii au iubit-o şi preţuit-o pe "tanti Nicu­lina". Nevastă de consul cu misiuni la Praga şi Viena, Lenuţa din Brăhăşeşti a uitat şi ea repede de cizmărie. Dar sfaturilor gospodăreşti şi de viaţă ale mătuşii Niculina le-a dat curs totdeauna.
Sursa : http://www.jurnalul.ro/special/special/de-ce-s-a-facut-nicolae-ceausescu-cizmar-578452.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu